agriturismo piemonte landschap

Agriturismo Piemonte – de mooiste agriturismos in Noord Italie

agriturismo piemonte

Op zoek naar een agriturismo Piemonte? Dan gaan we je hier vertellen wat een Agriturismo in Italie is, wat de mooiste gebieden zijn en wat je kunt verwachten tijdens een verblijf.

Wat je kunt verwachten van een agriturismo?

  • Verblijf in een prachtig glooiend landschap
  • Eet en drink lokale producten van de boer
  • Geniet van de rust en het heerlijke klimaat

Ontstaan Agriturismo Piemonte

De afgelopen jaren zijn Agriturismos steeds populairder geworden. Het is simpel gezegd slapen bij de boer. Agriturismo is een samenvoeging van de twee Italiaanse woorden ‘agriculture’ en ‘turismo’, de oorsprong ligt dan ook in Italië.

In een gebied als Toscane vind je al snel 1.000 agriturismo’s, maar ook in Piemonte vind je er steeds meer. Piemonte is een prachtig gebied in het Noorden van Italië.

In de jaren ’70 hadden veel boeren het economisch moeilijk, en ze waren naarstig op zoek naar andere vormen van inkomsten. Het toerisme hapte gelukkig toe op deze nieuwe manier van overnachten, waardoor steeds meer boeren hun landgoed en gebouwen geschikt maakten voor toeristen. Dankzij dit succes kunnen de boerenbedrijven blijven bestaan, en is de gewone burger iets dichterbij de boer komen te staan. Dit past uitstekend bij deze tijd waarin veel mensen bewuster willen leven.

Agriturismo piemonte – slapen bij de boer

Bij de boer slapen is enorm charmant en een bijzondere ervaring. Bij een hotel weet je meestal wel wat je kunt verwachten, maar een Agriturismo is altijd anders. Veel agriturismos hebben olijf- en wijngaarden, sommigen hebben vooral veel beesten rondlopen, terwijl andere vooral groente en fruit verbouwen.

agriturismo boeren piemonte

Wat ook leuk is, is dat je in veel gevallen in bijvoorbeeld een oude stal slaapt. Uiteraard is die helemaal verbouwd. Helemaal als het een luxe agriturismo piemonte betreft, dan zal zo’n oude stal van alle gemakken zijn voorzien. Denk aan een badkamer, woonkamer en zelfs keuken of kitchenette.

Naast Italiaanse boeren, zijn er steeds meer Nederlanders, Belgen, Duitsers en Scandinaviërs die een Agriturismo zijn begonnen in Piemonte.

Voor ieder wat wils

Omdat zoveel boeren overgegaan op een Agriturismo in Italie, kun je voor elk budget en luxe wel iets vinden. Van klein en authentiek, tot luxe en wat grootschaliger.

Ook zijn er agriturismo met de faciliteiten van een kleine camping Piemonte. Camperen tussen de rondlopende kippen en in de avond een diner met vooral producten van het land. Wie wil dat nou niet!

Wie op zoek is naar een agriturismo Piemonte met zwembad heeft ook diverse keus. De Italiaanse zomers kunnen warm zijn, en wat is er lekkerder dan een verkoelende plons.

Activiteiten op de Agriturismo

Bij sommige agriturismos is van alles te beleven. Denk aan wijnproeverijen, culinaire toers, kooklessen of een rondleiding door de omgeving. Dat is leuk voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen. Je komt zo van alles te weten over het traditionele boerenleven.

In sommige gevallen mag je ook meehelpen met het binnenhalen van de oogst. Uiteraard hangt het af van de periode, maar ook of de boer dat toestaat. In het najaar kunnen veel groenten, olijven, druiven en fruit worden geoogst.

Vaak kom je ook een restaurant tegen bij de agriturismo. Dat is niet alleen handig, maar ook heel erg lekker en leuk omdat de producten van de boer in de gerechten zitten verwerkt.

Om rekening mee te houden

Als je op vakantie gaat verblijven bij een agriturismo, houd er dan rekening met het volgende;

  1. Een (huur)auto is vrijwel altijd een must om er te komen, de boerderijen zijn met ov meestal niet bereikbaar. Een taxi komt er wel, maar dat is vaak een wat langere rit.
  2. Italiaanse boeren spreken doorgaans niet of nauwelijks Engels. Maar met een paar woordjes Italiaans (of Spaans lukt soms ook wel) en Google Translate kom je er vast uit.
  3. Je verblijft midden in de natuur, je kunt bijvoorbeeld in de ochtend wat vroeg wakker worden door geluiden van beesten.

Tip: Kijk eens bij Agriturismo Ca Pasquin!

piemonte agriturismo luxe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *